A peu

Reus és una ciutat sense grans desnivells, compacta i de mida mitjana, que facilita que t'hi puguis desplaçar a peu.


L’Ajuntament de Reus impulsa un model de mobilitat sostenible i saludable. S'alinia amb els objectius de ciutat en 15 minuts, que afavoreixi l'accés als principals serveis en entorns propers i que es puguin fer a peu còmodament.

També s'impulsen diferents actuacions que tenen com a objectiu reforçar la percepció de seguretat dels itineraris, especialment tenint en compte les necessitats del conjunt de la ciutadania (infants, gent gran, persones amb necessitats de mobilitat especial, que es mouen amb cotxets o carrets de la compra, etc.).

Això es tradueix en diferents solucions: excloure el pas de vehicles per alguns carrers, l’ampliació de voreres, l’adaptació de paviments en plataformes úniques pensades per a la convivència entre vehicles i vianants, la millora de la il·luminació i dels nivells acústics, o la introducció d’elements de jardineria i mobiliari urbà, a banda de les actuacions per reforçar les connexions dins la xarxa d’itineraris.

Drets i deures del vianant

L'Ordenança de Mobilitat Sostenible recull els drets i deures del vianant.


Per exemple, com a vianant tens drets a gaudir de l'espai públic en un ambient sa, a tenir infraestructures accessibles, a zones urbanes específiques per a vianants i a que estiguin ben senyalitzades amb criteris d'accessibilitat universal. Això inclou que hi hagi zones de trànsit segur clarament delimitades. Per exemple, amb un tipus de paviment diferenciat o amb mobiliari urbà.
També has de complir amb algunes obligacions. Has de córrer o caminar pels llocs reservats als vianants i donar preferència a les persones amb diversitat funcional o mobilitat reduïda que es es puguin desplaçar amb cadira de rodes.

Si no hi ha una zona destinada als vianants o no és prou àmplia pots anar per la calçada pel lloc més allunyat del centre.

No t'aturis formant grups que obstrueixin el pas d'altres vianants. 

No ocupis els carrils bici i si els travesses per un lloc no senyalitzat, el ciclista tindrà prioritat.

Les persones amb mobilitat reduïda que utilitzin vehicles amb rodes i es desplacin a més de 5 km/h poden usar els carrils bicis o pedalables, carrers per a vianants o carrers residencials respectant els límits de velocitat.

Es permet circular per zones de vianants, les persones amb joguines com patins, patinets i monopatins, això sí, han d'adequar la seva velocitat a la dels vianants, sense superar mai els 6 km/h.

Ordenança de Mobilitat Sostenible

Consulta el document

Rutes a peu

Diverses iniciatives conviden a gaudir del patrimoni cultural i paisatgístic de Reus a peu. 


Rutes Reus

Et conviden a la pràctica esportiva guiada i també a fer una immersió en el ric patrimoni de Reus a través del paisatge, la història, la cultura, els punts d’interès i els espais emblemàtics

Visita la pàgina

Ruta del Modernisme

Un dels atractius principals de Reus és el seu patrimoni modernista que va transformar el paisatge urbà a principis de 1900.

Visita la pàgina

Xarxa de parcs urbans de salut

Els parcs de salut fomenten l’activitat física i també pràctiques de benestar adequades per a tota la població.

Visita la pàgina

Passeig de la Boca de la Mina

Un espai de gran valor paisatgístic i envoltat d'edificis patrimonials que et connecta amb la natura i el passat industrial de tombant del segle XIX

Visita la pàgina

Illes de vianants

En determinats carrers i places de la ciutat es dona prioritat a la circulació de vianants fomentant un entorn de qualitat, còmode, accessible i segur. També tenim experiències com el sistema de mobilitat de la zona centre que prioritza el vianant.

Sistema de mobilitat de la zona centre

Rutes a peu

Visita mapa al Geoportal

Accesibilitat

Avançar cap a una mobilitat sostenible passa per tenir en compte les necessitats i les expectatives de mobilitat de tota la població.


I per integrar les diferents mirades sobre la ciutat de les persones que en són usuàries. 

Adaptar les parades de busos urbans a les persones amb necessitats visuals especials, eliminar el mobiliari urbà perillós, incorporar simbologia i pictografia viària per a persones amb discapacitat intel·lectual i TEA i senyalització amb llenguatge inclusiu universal o incloure la perspectiva de gènere i feminista són espais de treball de l'Ajuntament de Reus.