L’ordenança de la ZBE de Reus fixa un calendari d’implantació per fases fins a desembre de 2027

Presentació ordenança ZBE

L’ordenança de la ZBE de Reus fixa un calendari d’implantació per fases fins a desembre de 2027

La tramitació de l’ordenança municipal sobre la creació i gestió de les zones de baixes emissions de Reus encara la recta final, i el divendres 20 de desembre es portarà a votació del ple de l’Ajuntament per a la seva aprovació inicial.

La normativa regula l’accés, circulació i estacionament de vehicles segons la classificació pel seu nivell d’emissions; així com un règim d’exempcions. Alhora, el text defineix un calendari d’implantació progressiva per fases entre l’aprovació definitiva de la norma (prevista pel gener de 2025) i el 31 de desembre de 2027.

L’objectiu de la nova norma és la protecció de la salut de la ciutadania a partir de reduir la contaminació ambiental, la millora de la qualitat de l’aire i la mitigació dels impactes del canvi climàtic.

Participació
La normativa municipal és fruit del treball de la comissió municipal redactora de l'ordenança, integrada per representants dels grups municipals i la participació de tècnics de diferents àrees de l’Ajuntament. Igualment, el text recull les aportacions de la ciutadania en les diferents accions de participació realitzades: la consulta pública celebrada entre els mesos de març i abril de 2024 i les sessions informatives i de debat amb col·lectius específics fetes el maig de 2024.

Mandat legal
La implantació de la ZBE dona resposta a la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, de l’establiment de zones de baixes emissions, d’acord als plans de mobilitat urbana sostenible, d’obligat compliment pels municipis de més de 50.000 habitants. I, alhora, s’addiu a les directives europees sobre mobilitat i qualitat de l’aire i canvi climàtic, i a les recomanacions de l’OMS sobre nivells de contaminació, cada cop més exigents. Igualment, s’adapta al Decret 132/2024, de 30 de juliol, pel qual s'aprova el Pla de qualitat de l'aire, horitzó 2027, el Pla d'acció a curt termini per alts nivells de contaminació de l'aire i les determinacions normatives per assolir els objectius de qualitat de l'aire.

Horaris de la ZBE
Les limitacions d’accés, circulació i estacionament de vehicles que determini l'ordenança serà d’aplicació tots els dies laborables, de dilluns a divendres, en horari de 7.00 a 19.00h.

Les zones establertes per a la distribució urbana de mercaderies, com a norma general tindran un horari destinat a la càrrega i descàrrega els dies laborables de dilluns a dissabte, en horari comprès entre les 8.00 h i les 20.00 hores.

Calendari d’implantació
L’Ordenança de la ZBE de Reus, un cop aprovada definitivament, entrarà en vigor transcorregut el termini de 15 dies hàbils des de la seva publicació en el Butlletí Oficial de la Província. La propi norma defineix un calendari d’implantació progressiva i per fases:

Fase 1. De l'aprovació al BOPT fins al 31 de desembre de 2025: Període de proves.

  • Posada en marxa del sistema tecnològic.
  • Anàlisi de les dades facilitades pel sistema i implantació del registre
  • Inici de la campanya informativa i dels serveis d’atenció ciutadana.

Fase  2. De l'1 de gener al 30 de juny de 2026: Inici de les restriccions d’accés i notificacions informatives (sense sancions) en cas d’infracció als vehicles més contaminants.

  • Sense afectació per al vehicles amb etiquetes O, ECO, C i B.
  • Afectació per als vehicles sense etiqueta ambiental i els vehicles dièsel amb etiqueta B només quan s’activi nivell 1 reforçat o el nivell 2 del Pla d'acció a curt termini per al contaminant NO2, excepte en els casos d’exempció que preveu l’ordenança.
  • Comunicació a títol informatiu de la infracció als vehicles sense etiqueta més contaminants per incompliments de l'ordenança que accedeixin, circulin o estacionin a la ZBE sense sanció.

Fase 3. De l'1 de juliol de 2026 al 31 de desembre de 2027: Aplicació de sancions en cas d’infracció.

  • Sense afectació per al vehicles amb etiquetes O, ECO,C i B.
  • Afectació per als vehicles sense etiqueta ambiental i elsvehicles dièsel amb etiqueta B només quan s’activi nivell 1 reforçat o el nivell 2 del Pla d'acció a curt termini per al contaminant NO2, excepte en els casos d’exempció que preveu l’ordenança.
  • Sancions als vehicles sense etiqueta més contaminants per incompliments de l'ordenança que accedeixin, circulin o estacionin a la ZBE. Amb les següents excepecions: 
    -No s'aplica als vehicles sense etiqueta de persones residents a Reus o que paguin l'IVTM a Reus
    -No s'aplica a persones que disposin de plaça d'aparcament privat dins la ZBE
    -No s'aplica als vehicles sense etiqueta que es dirigeixin a estacionar als aparcaments d'ús públic ubicats dins la ZBE, exclosos els aparcaments situats en superfície a la via pública
    -Els vehicles sense etiqueta poden accedir a la ZBE fins a 24 dies sense necessitat d'inscriure's al registre municipal de vehicles

Fase 4. A partir de l'1 de gener de 2028: Ampliació de restriccions als vehicles amb etiqueta B.

  • Sense afectació per al vehicles amb etiquetes O, ECO i C.
  • Afectació per als vehicles sense etiqueta ambiental i tots els vehicles amb etiqueta B, excepte en els casos d’exempció següents:
    -No s'aplica a persones amb vehicles amb etiqueta B que disposin de plaça d'aparcament privat dins la ZBE
    -No s'aplica als vehicles amb etiqueta B que es dirigeixin a estacionar als aparcaments d'ús públic ubicats dins la ZBE, exclosos els aparcaments situats en superfície a la via pública. 
    -Els vehicles sense etiqueta i etiqueta B poden accedir a la ZBE fins a 24 dies sense necessitat d'inscriure's al registre municipal de vehicles. 
    -Els vehicles sense etiqueta i etiqueta B de residents de Reus poden accedir a la ZBE fins a 52 dies (fins a l'1 de gener de 2029) sense necessitat d'inscriure's al registre municipal de vehicles

Exempcions, autoritzacions i moratòries
L’ordenança fixa el règim d’exempcions, autoritzacions i moratòries.

Autoritzacions diàries

  • Fins a 24 dies l’any per a vehicles sense etiqueta ambiental
  • Vehicles sense etiqueta ambiental de persones que disposin d’una plaça d’aparcament en propietat, d’un abonament o contracte de lloguer en un aparcament ubicat dins de la ZBE. En el cas de persones residents, l’autorització serà permanent mentre es mantinguin les condicions inicials. En el cas de persones no residents, l’autorització serà fins al 31 de desembre de 2027.
  • Vehicles sense etiqueta ambiental de persones residents a Reus que paguin a Reus l’IVTM (fins al 31 de desembre de 2027)
  • Vehicles sense etiqueta ambiental que accedeixin a la ZBE per estacionar als pàrquings subterranis d’ús públic (fins a l’1 de gener de 2028 per a no residents, i fins a l’1 de gener de 2030 per a residents)

Vehicles per a transport de persones amb mobilitat reduïda o malaltes

  • Exempció permanent per als vehicles destinats a transport de persones amb mobilitat reduïda a partir de registre inicial mentre es mantinguin els usos. En el cas de vehicles per al transport de persones amb malalties o discapacitats, exempció permanent amb revisió cada dos anys. En el cas de persones malaltes que requereixin tractaments periòdics, exempció permanent amb revisió anual.

Serveis d’emergència i essencials

  • Exempció permanent a partir de registre inicial mentre es mantinguin els usos.

Vehicles que presten un servei o realitzen activitats singulars

  • Autoritzacio temporal.

Vehicles professionals

  • Autorització fins a un màxim de 5 anys per a vehicles d’ús professional de persones pròximes a la jubilació.

Vehicles de persones amb rendes baixes

  • Autorització permanent amb revisió anual.

Vehicles amb matrícula estrangera

  • Autorització permanent sempre que compleixin els requisits tecnològics i d’emissions d’accés a la ZBE.

Moratòries

  • Per a vehicles en reposició (màxim 1 any), per a vehicles que presten servei de transport públic o col·lectiu de persones (màxim 6 anys), per a vehicles que transporten mercaderies (màxim 6 anys), i per als que presten serveis municipals de llarga temporalitat (màxim 6 anys).

Àmbit de la ZBE
La ZBE té una superfície de 2,68 km² la qual inclou els carrers que es troben dintre de l’àrea delimitada per l’avinguda dels Països Catalans, l’avinguda de Sant Bernat Calbó, l’avinguda del President Macià, l’avinguda de Marià Fortuny, l’avinguda de l’Onze de setembre, tram de General Moragues entre av. de l’Onze de setembre i la plaça d’Almoster, i l’avinguda del Comerç. 

Senyalització
La ZBE estarà senyalitzada als punts d’accés i finalització de l’espai a través de la senyalització prevista per la normativa vigent en cada moment. La senyalització indicarà si la ZBE a la qual s’accedeix té caràcter continu o discontinu, referida en mesos, dies i hores. La senyalització de trànsit també ha d’indicar els vehicles que, en funció del distintiu ambiental (etiqueta) del qual disposin, tenen limitat l’accés, circulació i estacionament a la ZBE.

Sistema de control
El control d'accés a les ZBE es durà a terme mitjançant un sistema automàtic sota la supervisió i validació de la Guàrdia Urbana amb l’equipament homologat i la plataforma tecnològica integrada amb tots els sistemes municipals necessaris, amb la plataforma de la Generalitat de Catalunya i amb la Direcció General de Trànsit per garantir la interoperabilitat entre totes les administracions.

Amb aquest sistema es comprovarà si el vehicle pot accedir o no a la zona d’acord amb els criteris establerts en l’ordenança.

Registre de vehicles autoritzats
Es crearà un registre de vehicles autoritzats a la ZBE. Es tracta d'un registre administratiu de control de vehicles i els seus titulars. Les persones titulars de vehicles que compleixin els requisits per beneficiar-se de les autoritzacions temporals d’accés, circulació i estacionament, contemplades en l’ordenança, han de sol·licitar la inscripció en l’esmentat registre

Règim de sancions
L’ordenança estableix sancions d’acord amb el Reial decret legislatiu 6/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, que estableix que són infraccions greus, quan no siguin constitutives de delicte, les conductes referides a no respectar les restriccions de circulació derivades de l'aplicació dels protocols davant episodis de contaminació i de les ZBE.

Les infraccions se sancionaran amb l’import de la sanció econòmica prevista per a les infraccions qualificades de greus pel mateix reial decret.

Next Generation
La implantació de la ZBE forma part del projecte de ZBE i actuacions de mobilitat sostenible, que l'Ajuntament de Reus impulsa amb el suport financer dels fons europeus Next Generation, dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) en el marc de la convocatòria de del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per a la implantació de zones de baixes emissions i la transformació digital i sostenible del transport urbà.

L’Ajuntament de Reus va rebre també el 2022 un dels ajuts a ens locals per a actuacions de disseny i implantació de Zones de Baixes Emissions de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

L’ordenança de la ZBE de Reus s'aprova de manera inicial i s'obre a la ciutadania perquè hi pugui presentar al·legacions

Ple de l'Ajuntament de Reus

L’ordenança de la ZBE de Reus s'aprova de manera inicial i s'obre a la ciutadania perquè hi pugui presentar al·legacions

El ple de l'Ajuntament de Reus ha aprovat de manera inicial aquest divendres, 20 de desembre l’ordenança municipal sobre la creació i gestió de les zones de baixes emissions de Reus. El text s'exposarà ara al públic per tal que la ciutadania pugui conèixe'l i, si és el cas, presentar-hi al·legacions.

La normativa regula l’accés, circulació i estacionament de vehicles segons la classificació pel seu nivell d’emissions; així com un règim d’exempcions. Alhora, el text defineix un calendari d’implantació progressiva per fases entre l’aprovació definitiva de la norma (prevista pel gener de 2025) i el 31 de desembre de 2027.

L’objectiu de la nova norma és la protecció de la salut de la ciutadania a partir de reduir la contaminació ambiental, la millora de la qualitat de l’aire i la mitigació dels impactes del canvi climàtic.

Participació
La normativa municipal és fruit del treball de la comissió municipal redactora de l'ordenança, integrada per representants dels grups municipals i la participació de tècnics de diferents àrees de l’Ajuntament. Igualment, el text recull les aportacions de la ciutadania en les diferents accions de participació realitzades: la consulta pública celebrada entre els mesos de març i abril de 2024 i les sessions informatives i de debat amb col·lectius específics fetes el maig de 2024.

Mandat legal
La implantació de la ZBE dona resposta a la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, de l’establiment de zones de baixes emissions, d’acord als plans de mobilitat urbana sostenible, d’obligat compliment pels municipis de més de 50.000 habitants. I, alhora, s’addiu a les directives europees sobre mobilitat i qualitat de l’aire i canvi climàtic, i a les recomanacions de l’OMS sobre nivells de contaminació, cada cop més exigents. Igualment, s’adapta al Decret 132/2024, de 30 de juliol, pel qual s'aprova el Pla de qualitat de l'aire, horitzó 2027, el Pla d'acció a curt termini per alts nivells de contaminació de l'aire i les determinacions normatives per assolir els objectius de qualitat de l'aire.

Horaris de la ZBE
Les limitacions d’accés, circulació i estacionament de vehicles que determini l'ordenança serà d’aplicació tots els dies laborables, de dilluns a divendres, en horari de 7.00 a 19.00h.

Les zones establertes per a la distribució urbana de mercaderies, com a norma general tindran un horari destinat a la càrrega i descàrrega els dies laborables de dilluns a dissabte, en horari comprès entre les 8.00 h i les 20.00 hores.

Calendari d’implantació
L’Ordenança de la ZBE de Reus, un cop aprovada definitivament, entrarà en vigor transcorregut el termini de 15 dies hàbils des de la seva publicació en el Butlletí Oficial de la Província. La propi norma defineix un calendari d’implantació progressiva i per fases:

Fase 1. De l'aprovació al BOPT fins al 31 de desembre de 2025: Període de proves.

  • Posada en marxa del sistema tecnològic.
  • Anàlisi de les dades facilitades pel sistema i implantació del registre
  • Inici de la campanya informativa i dels serveis d’atenció ciutadana.

Fase  2. De l'1 de gener al 30 de juny de 2026: Inici de les restriccions d’accés i notificacions informatives (sense sancions) en cas d’infracció als vehicles més contaminants.

  • Sense afectació per al vehicles amb etiquetes O, ECO, C i B.
  • Afectació per als vehicles sense etiqueta ambiental i els vehicles dièsel amb etiqueta B només quan s’activi nivell 1 reforçat o el nivell 2 del Pla d'acció a curt termini per al contaminant NO2, excepte en els casos d’exempció que preveu l’ordenança.
  • Comunicació a títol informatiu de la infracció als vehicles sense etiqueta més contaminants per incompliments de l'ordenança que accedeixin, circulin o estacionin a la ZBE sense sanció.

Fase 3. De l'1 de juliol de 2026 al 31 de desembre de 2027: Aplicació de sancions en cas d’infracció.

  • Sense afectació per al vehicles amb etiquetes O, ECO,C i B.
  • Afectació per als vehicles sense etiqueta ambiental i elsvehicles dièsel amb etiqueta B només quan s’activi nivell 1 reforçat o el nivell 2 del Pla d'acció a curt termini per al contaminant NO2, excepte en els casos d’exempció que preveu l’ordenança.
  • Sancions als vehicles sense etiqueta més contaminants per incompliments de l'ordenança que accedeixin, circulin o estacionin a la ZBE. Amb les següents excepecions: 
    -No s'aplica als vehicles sense etiqueta de persones residents a Reus o que paguin l'IVTM a Reus
    -No s'aplica a persones que disposin de plaça d'aparcament privat dins la ZBE
    -No s'aplica als vehicles sense etiqueta que es dirigeixin a estacionar als aparcaments d'ús públic ubicats dins la ZBE, exclosos els aparcaments situats en superfície a la via pública
    -Els vehicles sense etiqueta poden accedir a la ZBE fins a 24 dies sense necessitat d'inscriure's al registre municipal de vehicles

Fase 4. A partir de l'1 de gener de 2028: Ampliació de restriccions als vehicles amb etiqueta B.

  • Sense afectació per al vehicles amb etiquetes O, ECO i C.
  • Afectació per als vehicles sense etiqueta ambiental i tots els vehicles amb etiqueta B, excepte en els casos d’exempció següents:
    -No s'aplica a persones amb vehicles amb etiqueta B que disposin de plaça d'aparcament privat dins la ZBE
    -No s'aplica als vehicles amb etiqueta B que es dirigeixin a estacionar als aparcaments d'ús públic ubicats dins la ZBE, exclosos els aparcaments situats en superfície a la via pública. 
    -Els vehicles sense etiqueta i etiqueta B poden accedir a la ZBE fins a 24 dies sense necessitat d'inscriure's al registre municipal de vehicles. 
    -Els vehicles sense etiqueta i etiqueta B de residents de Reus poden accedir a la ZBE fins a 52 dies (fins a l'1 de gener de 2029) sense necessitat d'inscriure's al registre municipal de vehicles

Exempcions, autoritzacions i moratòries
L’ordenança fixa el règim d’exempcions, autoritzacions i moratòries.

Autoritzacions diàries

  • Fins a 24 dies l’any per a vehicles sense etiqueta ambiental
  • Vehicles sense etiqueta ambiental de persones que disposin d’una plaça d’aparcament en propietat, d’un abonament o contracte de lloguer en un aparcament ubicat dins de la ZBE. En el cas de persones residents, l’autorització serà permanent mentre es mantinguin les condicions inicials. En el cas de persones no residents, l’autorització serà fins al 31 de desembre de 2027.
  • Vehicles sense etiqueta ambiental de persones residents a Reus que paguin a Reus l’IVTM (fins al 31 de desembre de 2027)
  • Vehicles sense etiqueta ambiental que accedeixin a la ZBE per estacionar als pàrquings subterranis d’ús públic (fins a l’1 de gener de 2028 per a no residents, i fins a l’1 de gener de 2030 per a residents)

Vehicles per a transport de persones amb mobilitat reduïda o malaltes

  • Exempció permanent per als vehicles destinats a transport de persones amb mobilitat reduïda a partir de registre inicial mentre es mantinguin els usos. En el cas de vehicles per al transport de persones amb malalties o discapacitats, exempció permanent amb revisió cada dos anys. En el cas de persones malaltes que requereixin tractaments periòdics, exempció permanent amb revisió anual.

Serveis d’emergència i essencials

  • Exempció permanent a partir de registre inicial mentre es mantinguin els usos.

Vehicles que presten un servei o realitzen activitats singulars

  • Autoritzacio temporal.

Vehicles professionals

  • Autorització fins a un màxim de 5 anys per a vehicles d’ús professional de persones pròximes a la jubilació.

Vehicles de persones amb rendes baixes

  • Autorització permanent amb revisió anual.

Vehicles amb matrícula estrangera

  • Autorització permanent sempre que compleixin els requisits tecnològics i d’emissions d’accés a la ZBE.

Moratòries

  • Per a vehicles en reposició (màxim 1 any), per a vehicles que presten servei de transport públic o col·lectiu de persones (màxim 6 anys), per a vehicles que transporten mercaderies (màxim 6 anys), i per als que presten serveis municipals de llarga temporalitat (màxim 6 anys).

Àmbit de la ZBE
La ZBE té una superfície de 2,68 km² la qual inclou els carrers que es troben dintre de l’àrea delimitada per l’avinguda dels Països Catalans, l’avinguda de Sant Bernat Calbó, l’avinguda del President Macià, l’avinguda de Marià Fortuny, l’avinguda de l’Onze de setembre, tram de General Moragues entre av. de l’Onze de setembre i la plaça d’Almoster, i l’avinguda del Comerç. 

Senyalització
La ZBE estarà senyalitzada als punts d’accés i finalització de l’espai a través de la senyalització prevista per la normativa vigent en cada moment. La senyalització indicarà si la ZBE a la qual s’accedeix té caràcter continu o discontinu, referida en mesos, dies i hores. La senyalització de trànsit també ha d’indicar els vehicles que, en funció del distintiu ambiental (etiqueta) del qual disposin, tenen limitat l’accés, circulació i estacionament a la ZBE.

Sistema de control
El control d'accés a les ZBE es durà a terme mitjançant un sistema automàtic sota la supervisió i validació de la Guàrdia Urbana amb l’equipament homologat i la plataforma tecnològica integrada amb tots els sistemes municipals necessaris, amb la plataforma de la Generalitat de Catalunya i amb la Direcció General de Trànsit per garantir la interoperabilitat entre totes les administracions.

Amb aquest sistema es comprovarà si el vehicle pot accedir o no a la zona d’acord amb els criteris establerts en l’ordenança.

Registre de vehicles autoritzats
Es crearà un registre de vehicles autoritzats a la ZBE. Es tracta d'un registre administratiu de control de vehicles i els seus titulars. Les persones titulars de vehicles que compleixin els requisits per beneficiar-se de les autoritzacions temporals d’accés, circulació i estacionament, contemplades en l’ordenança, han de sol·licitar la inscripció en l’esmentat registre

Règim de sancions
L’ordenança estableix sancions d’acord amb el Reial decret legislatiu 6/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, que estableix que són infraccions greus, quan no siguin constitutives de delicte, les conductes referides a no respectar les restriccions de circulació derivades de l'aplicació dels protocols davant episodis de contaminació i de les ZBE.

Les infraccions se sancionaran amb l’import de la sanció econòmica prevista per a les infraccions qualificades de greus pel mateix reial decret.

Next Generation
La implantació de la ZBE forma part del projecte de ZBE i actuacions de mobilitat sostenible, que l'Ajuntament de Reus impulsa amb el suport financer dels fons europeus Next Generation, dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) en el marc de la convocatòria de del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per a la implantació de zones de baixes emissions i la transformació digital i sostenible del transport urbà.

L’Ajuntament de Reus va rebre també el 2022 un dels ajuts a ens locals per a actuacions de disseny i implantació de Zones de Baixes Emissions de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

L’Ajuntament activa un portal de mobilitat vinculat a la Zona de Baixes Emissions

Portal de Mobilitat

L’Ajuntament activa un portal de mobilitat vinculat a la Zona de Baixes Emissions

L’Ajuntament de Reus engega un nou projecte en el marc del desplegament del Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible i la Zona de Baixes Emissions, amb la posada en marxa d’un portal web de mobilitat i un sistema d’informació geogràfica: mobilitat.reus.cat. L’objectiu és oferir a la ciutadania informació sobre la mobilitat a Reus i les actuacions encaminades a la millora de la salut de la ciutadania i la lluita contra el canvi climàtic a partir de la reducció de les emissions contaminants i la millora de la qualitat de l’aire.

En aquest sentit, el Portal de Mobilitat s’emmarca en desplegament de la futura ZBE, la qual té com a objectius la millora de la salut de les persones gràcies a la reducció del trànsit rodat, la millora de la qualitat de l’aire amb la reducció d’emissió de partícules nocives, la reducció de la contaminació acústica i la mitigació del canvi climàtic.

Zona de Baixes Emissions
Així, el portal destina una apartat destacat a explicar la ZBE, l’àrea en què s'apliquen restriccions d'accés, circulació i estacionament de vehicles amb l'objectiu de millorar la qualitat de l'aire i reduir les emissions contaminants per crear una ciutat més saludable i sostenible. Entre altre informació, al portal s’hi pot trobar l’àrea delimitada de la ZBE, la localització dels punts d’accés, així com informació sobre el seu funcionament.

Modalitats de transport
El web informa sobre les diferents modalitats de transport per moure’s per la ciutat. Així, en relació a al bicicleta i el patinet, s’hi pot trobar la xarxa de carrils bici de la ciutat, els aparcaments per a bicicletes a la via pública o als aparcaments municipals, i informació sobre la Ganxeta, el sistema de bicicleta compartida de Reus.

Igualment, el relació al bus, el portal presenta geolocalitzades les línies i parades de bus urbà; i informa sobre sobre el bus interurbà, el servei de taxis i el servei de ferrocarril.

El portal també geolocalitza totes les zones de càrrega i descàrrega de la ciutat, i es vincula amb l’Ordenança de Mobilitat Sostenible, la qual dedica un apartat a la distribució urbana de mercaderies.

En temps real
Gràcies a la integració amb el Geoportal de l’Ajuntament de Reus, el web ofereix també informacions en temps reals que es recullen a través de diferents sensors instal·lats a la via pública o en equipaments municipals. Es tracta d’un una central de dades en actualització permanent. Actualment s’hi mostren les afectacions de trànsit previstes, l’estat del trànsit, l’ocupació dels aparcaments municipals, entre altres.

Planificació, normativa i tràmits
El portal també ofereix informació sobre normativa i planificació en matèria de mobilitat, com és el Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible, l’Ordenança de Mobilitat Sostenible, i properament també l’Ordenança sobre la creació i gestió de les zones de baixes emissions de Reus. Igualment, el portal vincula amb la seu electrònica municipals per facilitar el catàleg de tràmits relacionats amb la mobilitat i el transport.

Next Generation
La implantació de la ZBE forma part del projecte de ZBE i actuacions de mobilitat sostenible, que l'Ajuntament de Reus impulsa amb el suport financer dels fons europeus Next Generation, dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) en el marc de la convocatòria de del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per a la implantació de zones de baixes emissions i la transformació digital i sostenible del transport urbà.

L’Ajuntament de Reus va rebre també el 2022 un dels ajuts a ens locals per a actuacions de disseny i implantació de Zones de Baixes Emissions de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

Entra en funcionament la nova àrea gratuïta d'aparcament al santuari de Misericòrdia

Aparcament dissuasori Santuari

Entra en funcionament la nova àrea gratuïta d'aparcament al santuari de Misericòrdia

L'Ajuntament de Reus ha obert a la ciutadania aquest dilluns, 3 de febrer el nou aparcament dissuasiu gratuït a l’entrada de la ciutat, a tocar del santuari de Misericòrdia. Té una superfície de 4.188m2, i 137 places de capacitat.

Les places del nou aparcament se sumen a les 615 disponibles amb els quatre aparcaments actualment oberts, amb una suma total de 752 places de capacitat. Els aparcaments dissuasius tenen el doble objectiu de donar resposta a les necessitats de places d’estacionament manifestada pel veïnat de l’entorn, així com d’oferir places alternatives a les persones que visiten Reus.

Aquests aparcaments s’emmarquen en les polítiques municipals de mobilitat sostenible, i en especial en les mesures complementàries al desplegament de la Zona de Baixes Emissions de Reus. Mesures com: pla d’aparcament dissuasius, pacificació del trànsit, projectes de vianalització, desplegament de la xarxa de carrils bici, bicicleta compartida, bus a demanda, així com les estacions de tren de Bellissens, la intermodal, i la planificació de l’arribada del tramvia.

L’Ajuntament ha iniciar el passat mes de desembre tasques de condicionament del solar a tocar del Santuari de Misericòrdia. L'actuació, entre altres, ha consistit en la neteja del terreny, l’execució de quatre pous de drenatge, i l’aportació de terrenys per a l’anivellament del terreny. L’actuació també preveu els treballs previs per a la instal·lació de l’enllumenat, que completaran properament les Brigades Municipals. Els treballs tenen un pressupost de 47.820,94 euros, i ha comptat amb el suport econòmic del Pla ImpulsDipta de la Diputació de Tarragona. 

747 places de capacitat total
El nou equipament se suma a la xarxa d'aparcaments dissuasius, que suma total de 747 places de capacitat.

  • Aparcament del carrer del Treball (70 places).
  • Aparcament del carrer del Ball de Diables (70 places).
  • Aparcament dels Països Catalans amb el carrer de Romaní (275 places).
  • Aparcament del Pi del Burgar (200 places).

L'Ajuntament de Reus continua analitzant altres solars disponibles a la ciutat per incrementar el número de places d'aparcament alternatiu. El Govern de Reus té el compromís de dotar els plans d’inversions municipals de cada exercici amb els recursos suficients per condicionar un mínim d’un nou aparcament dissuasiu cada any.

Daniel Marcos, regidor de Via Pública afirma: “Posem a l'abast de la ciutadania mesures per facilitar que redueixi l’ús dels vehicles de combustió i utilitzi l’ús de mitjans de transport no contaminants. L’ampliació de la xarxa d’aparcaments dissuasius n’és un exemple. Amb accions com aquesta confirmem l'aposta de l’Ajuntament per la a mobilitat sostenible i per fer una ciutat més verda. Alhora, donem resposta a una demanda veïnal de dotar de més places d'aparcament al barri".