Què fem?
Reus impulsa accions i projecte orientats a potenciar una mobilitat sostenible, seguint les directrius del Pla de Mobilitat Urbana de Reus, que marca les línies estratègiques per encaminar-nos cap a la mobilitat que volem, més respectuosa amb el medi ambient, més saludable.
Destaquem algunes iniciatives de ciutat en mobilitat sostenible i saludable.
Zones de Baixes Emissions (ZBE)
La implementació de la ZBE té com a objectiu millorar tant la salut de la ciutadania com la del planeta. En un moment d'emergència climàtica, reduir les emissions és fonamental per combatre l’escalfament global.
A més, aquesta iniciativa també millorarà el benestar dels reusencs i de les reusenques. La millora de la qualitat de l’aire i la disminució de la contaminació acústica contribuiran a una ciutat més saludable i respectuosa amb tothom.
Next Generation
La concessió de 4,7 milions d'euros provinents de l’instrument financer dels fons europeus Next Generation, dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) en el marc de la convocatòria de del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per a la implantació de zones de baixes emissions i la transformació digital i sostenible del transport urbà, ha permès accelerar bona part d’aquests projectes, contemplats ja en el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible: el desplegament de les polítiques municipals per a la implantació de zones de baixes emissions, l'execució de plans de pacificació del trànsit, l'impuls de la xarxa de carrils bici, la conversió de vials en zones de vianants, i la implantació del projecte de bicicleta compartida.
Setmana de la mobilitat
Promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric, així com visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, millorar la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació.
Radars pedagògics
La funció principal d’aquests radars és pedagògica: informen les persones conductores de l'excés de velocitat a la qual circulen i les avisen que estan cometent una infracció.
I, en aquest sentit, s’han demostrat eficaços. Els aparells poden funcionar amb la pantalla apagada, la qual cosa ha permès comprovar que els conductors circulen a velocitats més elevades quan les pantalles reflecteixen la velocitat dels vehicles. A partir de les dades registrades, els radars també permeten a la Guàrdia Urbana fer estudis de seguretat viària, dels quals se’n poden derivar campanyes i plans d’acció per a la pacificació del trànsit i la reducció d’accidents.
Mobilitat en la zona centre
El sistema de mobilitat de la zona centre s'emmarca en el pla de mobilitat segura i sostenible que te com a objectiu fer de la ciutat un espai amable, inclusiu que afavoreixi els desplaçaments a peu o en mitjans de transport baixos en emissions de gasos contaminants.
Te en compte les necessitats de les persones que viuen al centre i les activitats comercials que es desenvolupen a la zona, i des de l’experiència consolidada d'espais com els carrers de Llovera i Monterols o la plaça del Mercadal on ja s'aplica la regulació del trànsit per franges horàries.
Com funciona?
Bicibús
El bicibús facilita que els infants es desplacin de casa a l'escola en bicicleta, seguint uns itineraris marcats i en grup acompanyats d'una persona adulta.
Existeixen línies de bicibus a diverses escoles de la ciutat i s'impulsen per iniciativa de la comunitat educativa del centre, amb el suport de l'Ajuntament de Reus
Fira Velèctric
Velèctric és la mostra del vehicle híbrid i elèctric que organitza l'Ajuntament de Reus, amb la col·laboració de concessionaris de cotxes, motos, patinets i altres enginys elèctrics del territori.
La mostra pretén donar a conèixer les possibilitats i els avenços tecnològics dels vehicles amb energies alternatives al carburant fòssil i que no emeten gasos contaminants i C02, ni sorolls mentre circulen.
La Ganxeta
A Reus, el sistema públic de bicicleta compartida es diu Ganxeta.
Es va posar en marxa el 2024 amb 250 bicicletes i 21 estacions repartides per tota la ciutat. Es pot fer servir a través d'una aplicació mòbil senzilla, on l'usuari es pot registrar, escollir el punt de recollida, triar la bicicleta i retirar-la fàcilment de les estacions.
La Ganxeta, impulsada per l’Ajuntament de Reus a través de l’empresa municipal Reus Mobilitat i Serveis, és el primer sistema de bicicleta compartida creada i gestionada públicament que hi ha al territori.
Estacions de la Ganxeta
Carsharing corporatiu
Al maig del 2019, l’Ajuntament de Reus renova la flota municipal amb 10 vehicles elèctrics, tots dotats amb un sistema intel·ligent de carsharing (cotxe compartit).
Amb aquest sistema de gestió smart i sostenible, l'Ajuntament pretèn assolir un doble objectiu: reduir les emissions de gasos contaminants i incrementar el temps d'ús dels vehicles municipals.
A través d’aquest sistema de cotxe compartit, els vehicles deixen de ser d’ús exclusiu d’una àrea municipal determinada i poden ser utilitzats per tota la plantilla de treballadors.
El sistema permet als treballadors municipals reservar els vehicles online i obrir-los mitjançant un dispositiu mòbil. Amb aquesta mesura es preveu incrementar del 10 al 30% el temps d'ús dels vehicles municipals.